Φωτογραφία: Γιώργος Δέτσης

 

Το κρίταμο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χόρτα του καλοκαιριού. Το βρίσκουμε επάνω στα βράχια, δίπλα στη θάλασσα. Μου αρέσει να το φτιάχνω τουρσί και να το απολαμβάνω όλον τον χρόνο, είτε σκέτο είτε σε διάφορα πιάτα.

Για να φτιάξω κρίταμο τουρσί, μαζεύω 1 κιλό κορφάδες από κρίταμο σε βραχώδεις περιοχές δίπλα στη θάλασσα. Τις ζεματίζω για πολύ λίγο και τις κρυώνω. Βράζω για 5 λεπτά 300 ml λευκό ξίδι με 100 ml νερό και το αφήνω να κρυώσει. Βάζω μέσα τα κρίταμα και προσθέτω αρωματικά της επιλογής μου: 2 φούντες άνηθου, 5 σκελίδες σκόρδου, 2 φέτες πορτοκαλιού, 1 κ.γ. μαραθόσπορους, 1 κ.γ. σπόρους γλυκάνισου και τα αφήνω για λίγες ημέρες προτού τα χρησιμοποιήσω.

Ετοιμάζω τον πουρέ μελιτζάνας, καίγοντας 1 κιλό μελιτζάνες επάνω σε φλόγα, είτε σε γκαζάκι είτε σε ξύλα. Τις ξεφλουδίζω και τις χτυπάω στο multi. Ανακατεύω μέσα ψιλοκομμένα 1 μικρό κρεμμύδι, 1 ντομάτα, 5-6 φύλλα δυόσμου, αλάτι και πιπέρι, 50 ml έ.π. ελαιόλαδο και 20 ml ξίδι της αρεσκείας μου. Δοκιμάζω και διορθώνω.

Αλευρώνω 1 κιλό γαύρο (ελάχιστο επιτρεπόμενο μήκος: 9 εκ.), τηγανίζω τα ψάρια σε έ.π. ελαιόλαδο και σερβίρω με τα χόρτα και τον πουρέ μελιτζάνας (υλικά για 2-4 άτομα).

 

 

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον γαύρο είτε με καλαμαράκι είτε με μικρό γαριδάκι. Να θυμάστε, όμως, ότι το τελευταίο δεν πρέπει να είναι μικρότερο των 2 εκ.