Ένα μοναδικό τετραήμερο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες της εστίασης διοργανώθηκε από τον ΙΝΣΕΤΕ στην Κρήτη με εισηγητή το γνωστό σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, το οποίο διεξήχθει στις 12 – 15 Φεβρουαρίου.

Ο χαρακτήρας του προγράμματος που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο DELINA Mountain Resort, στα Ανώγεια Κρήτης, ήταν ιδιαίτερος δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μία απλά «hands on practice» εκπαίδευση αλλά μία διαδραστική εκπαίδευση στην ορεινή Κρήτη όπου με τον πλούτο των Κρητικών προϊόντων που μάζεψαν από την ύπαιθρο οι ίδιοι οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν μαζί με τον Μπαξεβάνη και διαχειρίστηκαν τις πρώτες ύλες που επιλέχθηκαν βάσει της λογικής «από τη φάρμα στο τραπέζι».

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος, δημιουργήθηκαν συνταγές με σύγχρονες πινελιές και ντόπια υλικά από την ευρύτερη περιοχή των Ανωγείων όπως Αγριοσταμναγκάθι με κατσίκι, Τράγος και κοτόπουλο σύβραση με λαδοπαξίμαδα, Αρνάκι βρασμένο στον χουμά – Το μισό, χανιώπιτα και το άλλο μισό, ανοικτή πίτα με ανθότυρο, γιαούρτι, αρνί, καπν. Πάπρικα και κρεμμύδι, Κουνέλι με αποξηραμένα φρούτα και χαρουπόμελο, Φασολάδα με καπνιστό χοιρινό: Στον φούρνο με τραγανό ξινόχοντρο και μετά, πίτα με φασόλια, Τραγανά κεφτεδάκια (σαν κυπριακές κούπες) με πλιγούρι και σαλιγκάρια και πλήθος συνταγών ακόμα.

Η εκπαίδευση συνεχίστηκε όταν οι συμμετέχοντες βγήκαν μαζί με τον Chef στη φύση για το μάζεμα άγριων χόρτων και μυρωδικών, ξενάγηση στην Φάρμα Σαλιγκαριών (Snail Farm and Fun) στην Τύλισο Μαλεβιζίου, άρμεγμα σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής όπου μας έδειξαν τον παραδοσιακό αλλά και τον μοντέρνο τρόπο αρμέγματος σήμερα, ζύμωμα ψωμιού, τυροκόμιση κ.α.

Και για να ολοκληρώσουμε την βιωματική αυτή εμπειρία, ένας από τους μεγαλύτερους λυράρηδες της Κρήτης, ο Βασίλης Σκουλάς, μας τραγούδησε και μας ταξίδεψε με την λύρα του, το τελευταίο βράδυ της αναχώρησής μας.

Σε αυτό το ταξίδι-εκπαίδευση μας ακολούθησε ο Μαλτέζος δημοσιογράφος Victor Caleja όπου συγκαταλέγεται στους Writers of the World και εξειδικεύεται σε ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το ξενοδοχείο DELINA Mountain Resort για την φιλοξενία, τον Κο Βασίλη Σκουλά, όλο το προσωπικό του DELINA, καθώς και τον Μιχάλη Χάσικο που παρ’όλες τις εργασίες που έτρεχαν στο Ρέθυμνο, ήταν μαζί μας όλες τις ημέρες.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μιχάλη Σκουλά και μία μαντινάδα :

‘Φίλους απέκτησα πολλούς μα ένα εγώ κατέχω,
Φίλους καλούς και καρδιακούς κοντά μου λίγους έχω’

Εις το επανιδείν !

Αναδημοσίευση από:

Με τον Γιάννη Μπαξεβάνη στα ΑνώγειαΦεβρουάριος 2019Ένα μοναδικό τετραήμερο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για…

Δημοσιεύτηκε από Gastronomy Essentials στις Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019