Γαστρονομική παράδοση με την ματιά του Γιάννη Μπαξεβάνη…

 

Περί ξενομανίας και ξενοφοβίας

Το χειμώνα, ήρθε ένας μεγαλομπακάλης να μου προτείνει τον κατάλογό του: ντοματάκια ψιλοκομμένα Ιταλίας, σαφράν Γερμανίας(!), μέλι Βουλγαρίας (αποκαλούμενο μέλι, αλλά στην ουσία γλυκόζη με άρωμα μελιού),  τυρί Ολλανδίας και ιμιτασιόν παλιογιάουρτο από το Ταμ- Τάμ… τα προϊόντα εισαγωγής πληθαίνουν στα εστιατόρια και ξενοδοχεία για δήθεν χαμηλότερο κόστος. Χρόνια τώρα παλεύω όπου και να είμαι για τα ελληνικά προϊόντα: Όχι επειδή είμαι εθνικιστής,  ούτε επειδή νομίζω ότι έχουμε ΤΑ  καλύτερα του κόσμου, αλλά γιατί κάμποσα είναι εξαιρετικά, άλλα πάρα πολύ καλά και  άλλα μέτρια. Επιπλέον, η ποιότητα του ντόπιου προϊόντος είναι σίγουρα ψηλότερη από αυτήν ενός προϊόντος που έχει ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στο πιάτο μας!

Ας διαλέξουμε και ας κάνουμε το μενού μας με αυτά.

Π.χ.: Έχουμε το καλύτερο μέλι του κόσμου, έχουμε το καλύτερο «σαφράν», τον  Κρόκο Κοζάνης, υψηλότατη ποιότητα  φρούτων και λαχανικών, αξιοπρεπέστατα ελληνικά τυριά.

Άλλος προμηθευτής μου πρότεινε «frozen yogurt» και γρανίτες φρούτων. Έχει κατακλύσει όλη την Ελλάδα με αντίστοιχα προϊόντα. Πέφτω από τα σύννεφα όταν μαθαίνω ότι είναι σκόνες εισαγωγής από την Ιταλία! Κάνω ένα γρήγορο (και εύκολο!) υπολογισμό και οι σκόνες αυτές έρχονται πολύ πιο ακριβές από το να κάνω παγωμένο γιαούρτι με αληθινό ελληνικό γιαούρτι (το καλύτερο του κόσμου, κατά την γνώμη μου) και το σορμπέ φράουλας με αληθινές φράουλες!

Απόδειξη;

1) 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό (όχι «ιμιτασιόν») με 200 γρ. ζάχαρη στην παγωτομηχανή και να το καλύτερο «frozen» γιαούρτι  που μπορείτε να φάτε! Το έκανα αυτό το χειμώνα στο ξενοδοχείο Lausanne Palace στην  Ελβετία και ο εξαιρετικός σεφ  Edgard Bovier φώναξε αμέσως το σεφ ζαχαροπλάστη και του είπε επιτακτικά «à partir de maintenant, uniquement du yaourt grec!» (από δω και μπρος, μόνο ελληνικό γιαούρτι!)

2) 1 κιλό φράουλες με 300 γρ. ζάχαρη στο μπλέντερ και μετά στην παγωτομηχανή και έχετε το καλύτερο σορμπέ φράουλας που έχετε φάει ποτέ! Αγοράστε φράουλες όταν είναι φτηνές και βάλτε τις στην κατάψυξη.

Τέλος, αγοράζοντας ελληνικά, υποστηρίζουμε την εργασία, δηλαδή βοηθάμε τον διπλανό μας. Εμείς οι Έλληνες σαν μετανάστες βοηθήσαμε άλλες χώρες να αναπτυχθούν. Σήμερα 10 εκατομμύρια Έλληνες ζουν στο εξωτερικό και βλέπουμε μεταναστευτικό κύμα να έρχεται προς την χώρα μας που δεν παράγει πια τίποτα και έχει ανάγκη από εργατικά χέρια στα χωράφια και στην κτηνοτροφία. Αυτά τα φτηνά εργατικά χέρια, με σωστή και ανθρωπινή πολιτική, θα μας ήταν σωσίβιο, θα πλήρωναν φόρους, δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνική ασφάλεια, συντάξεις… και τόκους από τα δάνεια που κατασπαταλήσαμε εμείς οι Έλληνες.

Ο κλέφτης έχει ονοματεπώνυμο, όχι εθνικότητα χαραγμένη στο κούτελό του. Αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι: όταν ήμουν νεαρός και στο εξωτερικό, δεν με κάνανε παρέα, γιατί ήμουν… Έλληνας.

 

Όταν μία χώρα ξεχνάει το παρελθόν της…

Από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ανατολή»  της Κρήτης