Το ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ είναι το πρώτο έντυπο στην Ελλάδα που ανακοινώνει την συνεργασία του γνωστού σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και της tensteps10  (τμήμα restauranting), με το HELLENIC CLUB που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας την Κανμπέρα. Ένα ακόμη όραμα του σεφ που γίνεται πραγματικότητα. Με την ευκαιρία αυτή σας παρουσιάζουμε μία ανοιχτή  συζήτηση με τον Γιάννη Μπαξεβάνη. Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης μέσα από την οποία ο σεφ μας βάζει στον κόσμο του και μοιράζεται μαζί μας τον τρόπο που σκέφτεται, εργάζεται και ζει και ονειρεύεται.

Συνέντευξη: ΡΟΣΣΑΝΑ ΠΩΠΟΤΑ

 Δ- Σεφ θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας με την καινούργια συνεργασία σας. Γνωρίζω ότι αγωνίζεστε χρόνια για την διάδοση της Ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Μ- Οι συζητήσεις με το HELLENIC CLUB στην Καμπέρα της Αυστραλίας ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο περίπου του 2015. Όλες οι διαπραγματεύσεις γίνανε από την tensteps10. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασία μας θα έχει διαχρονικό χαρακτήρα και το καταφέραμε.

Δ- Θα μας πείτε λίγα λόγια για την ιδέα; Μαγειρική ταυτότητα κτλ;

Μ- Η ιδέα έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζει στο κοινό μία μικρογραφία του καθημερινού Ελληνικού πολιτισμού, του τρόπου δηλαδή

που τρώμε, τις γεύσεις μας, τις διατροφικές μας συνήθειες και τα προϊόντα  μας. Όλα αυτά μέσα από την δική μου ματιά.

Δ- Πότε θα γίνει το άνοιγμα; Μπορείτε να μας πείτε και το όνομα;

Μ- Το όνομα είναι OREXI by Baxevanis. Το άνοιγμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο περίπου.

Δ- Γνωρίζω ότι ήτανε μία από τις επιθυμίες σας να ταξιδέψετε γαστρονομικά στην Αυστραλία.

Μ- Ναι η αλήθεια είναι ότι για χρόνια το συζητούσα  με τους συνεργάτες μου. Υπήρξαν στο παρελθόν κι άλλες προτάσεις αλλά δεν ήτανε ακριβώς αυτό που θέλαμε.

Δ- Τι ξεχωριστό έχει η συγκεκριμένη συνεργασία και πήρατε τελικά την απόφαση;

Μ- Κατ’ αρχήν η προσέγγιση έγινε με έναν επαγγελματικό τρόπο. Κατόπιν η Ιωάννα Σταβάρα από την tensteps έκανε ένα ταξίδι αστραπή και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για την δημιουργία ενός Ελληνικού χώρου εστίασης στην πόλη. Δεν υπάρχει άλλο ελληνικό εστιατόριο. Οι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς αρχίζουν να χάνουν την επαφή με το Ελληνικό φαγητό. Οπότε το συμβούλιο του  club ανησυχεί ότι σιγά σιγά τα Ελληνόπουλα της περιοχής θα χάσουν εντελώς την επαφή τους με τον καθημερινό Ελληνικό πολιτισμό. Αυτή την επιθυμία μας εξέφρασαν ότι θέλουν να ικανοποιήσουν και φυσικά αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος της θετικής μας απόφασης.

Δ- Δηλαδή δεν θα είναι ένα απλό εστιατόριο;

Μ- Το εστιατόριο θα είναι το σημείο έναρξης και θα πλαισιώνεται από πολλές άλλες κινήσεις. Το εστιατόριο θα είναι ένας καθρέφτης της εξέλιξης της Ελληνικής μαγειρικής και των Ελληνικών προϊόντων.

Δ- Αντιλαμβάνομαι ότι η ιδέα είναι καταγεγραμμένη με το βλέμμα στο μέλλον.

Μ- Ναι έτσι είναι. Είναι πολλά παραπάνω. Το εστιατόριο θα είναι η αρχή του ταξιδιού.

Δ- Σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Οπότε δεν θα πάτε μόνος σας.

Μ- Σας ευχαριστώ. Όχι δεν θα πάω μόνος μου. «Κατεβαίνουμε» με δυνατή ομάδα. Εκτελεστής και διαμορφωτής της όλης ιδέας θα είναι η Ιωάννα Σταβάρα (tensteps10), με την οποία συνεργάζομαι χρόνια. Αλλά περισσότερα θα μπορούμε να πούμε από το άνοιγμα και μετά.

Δ- Σεφ να μιλήσουμε λίγο και για εσάς προσωπικά και το πώς βιώνετε το επάγγελμά σας;  Σεφ έχετε ποτέ παραπονεθεί για τη δουλειά σας;

M- Επέλεξα τη μαγειρική γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύω και πρακτικά και μεταφορικά. Πάντα μου άρεσαν τα ταξίδια. Κάθε προορισμός είναι μοναδικός, έχει εκπλήξεις και μου οξύνει την περιέργεια. Την μαγειρική την επέλεξα αφού πρώτα τη δοκίμασα. Άρα ήτανε μία απόφαση συνειδητή. Μαζί με μαγειρική και στα εύκολα και στα δύσκολα λοιπόν.

Δ- Άρα δεν έχετε μετανιώσει ούτε μία στιγμή για αυτή σας την απόφαση;

Μ- Ποτέ. Η μαγειρική δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε μέρα έχεις τη δυνατότητα  να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα, συνταγές, τεχνικές, γεύσεις, προβλήματα!

Δ-  Αν κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο μπορείτε να σημειώσετε τη στιγμή που ξεκίνησε η επιτυχία σας;

Μ- Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ για την επιτυχία μου. Μπορώ να μιλήσω για στιγμές μεγάλης ικανοποίησης και ευχαρίστησης που μου έδωσε η δουλειά μου. Η επιτυχία μιας συνταγής που προσπαθώ πολύ καιρό να την εκτελέσω και να έχει τα γευστικά αποτελέσματα που εγώ έχω φανταστεί ή το σχόλιο ενός πελάτη για το πόσο του άρεσε αυτό που έφαγε, αυτά είναι για μένα σημάδια επιτυχίας ή το να μπορώ να εκπροσωπώ τα Ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Δ- Δηλαδή η διασημότητα του ονόματός σας δεν είναι επιτυχία για εσάς.

Μ- Αντιμετωπίζω την δημόσια αναγνώριση της δουλειάς μου και του ονόματός μου ως αποτέλεσμα πολλών συγκαιριών. Φυσικά και νιώθω ικανοποίηση. Αυτό που πραγματικά κερδίζω εγώ είναι ότι μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω γνωστή την Ελληνική μαγειρική και τα Ελληνικά προϊόντα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να είμαι δημιουργικός. Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι που κάνουν τρομερή δουλειά, αλλά δεν έχουν τύχει της δημοσιότητας που τους αξίζει.

Δ-Πόσο σας έχουν επηρεάσει οι απόψεις των ειδικών του χώρου στις επαγγελματικές σας κινήσεις; Θέλω να πω έχετε επιλέξει ποτέ συνταγές και συνεργασίες με γνώμονα του τι θα πει ο κόσμος;

Μ- Θα ήμουνα ψεύτης αν έλεγα ότι δεν πέρασα κι εγώ από αυτό στάδιο, έστω και ξυστά. Δεν μου πήρε όμως πολύ χρόνο για να συνειδητοποιήσω ότι αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι και ο μόνος που μπορεί να σου δώσει ευχαρίστηση. Βρήκα τις ισορροπίες μου τελικά.

Δ- Θα ήθελα να μας πείτε για τα αστέρια Michelin. Ποια είναι η γνώμη σας; Τι συμβουλή δίνετε στους νέους που μπαίνουν στο επάγγελμα;

M- Κοιτάξτε ποιος ηθοποιός δεν θέλει να πάρει Όσκαρ; Κυνηγώντας όμως μόνο τα αστέρια Michelin χάνουμε την ουσία του επαγγέλματος. Σκοπός είναι να προχωράμε μέσα από τη δουλειά μας , να προσφέρουμε στον κόσμο ευκαιρίες για να απολαμβάνουν τη διατροφή τους να μπορούν να αναγνωρίσουν ένα καλομαγειρεμένο και νόστιμο φαγητό να μάθουμε στα παιδιά να μαγειρεύουν.

Προσωπικά όπως σας είπα και παραπάνω πέρασα κι εγώ από όλα τα στάδια. Να συμβουλέψω δεν μπορώ γιατί κι εγώ ακόμα μαθαίνω. Μπορώ όμως να προτείνω στους νέους μάγειρες που μπαίνουν στο χώρο να σέβονται τον εαυτό τους και τους συναδέρφους τους, να είναι συνεπής και να βάζουν αγάπη στις συνταγές τους. Όλα τα άλλα θα έρθουν για τον καθένα με τη σειρά.

Κάθε μέρα δίνουμε εξετάσεις  στο χώρο της μαγειρικής και της εστίασης γενικά.

Δ- Έχετε κάποιο μυστικό να μοιραστείτε με εκείνους που μαγειρεύουν στο σπίτι;

Μ- Είναι κοινό μυστικό ότι η αγάπη τρέφει τα πάντα και τους πάντες. Πόσο μάλλον τη μαγειρική που μας δίνει τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να θρέψουμε όχι μόνο το σώμα μας αλλά και όλες μας τις αισθήσεις.

Δ- Σεφ σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση και θα ήθελα να σας αποσπάσω τη δέσμευση ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα. Μέχρι τότε σας εύχομαι τα καλύτερα.

Μ- Φυσικά Κι εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι στο περιοδικό σας καλό ταξίδι γιατί είναι τέτοιες κινήσεις πιστεύω ότι  είναι πάντα χρήσιμες  για την περιφέρεια της Θεσσαλίας και για τον χώρο μας.

Πηγή: http://www.10steps.gr/