Ο Michel Platini, η σύζυγος του Christelle και ο chef Γιάννης Μπαξεβάνης
Ο Michel Platini, η σύζυγος του Christelle και ο chef Γιάννης Μπαξεβάνης

 

Πριν από δύο χρόνια, ο κος Jean-Jacques GAUER, διευθυντής του πανέμορφου Lausanne Palace στην Ελβετία, κάλεσε τον Michel Platini να γνωρίζει τις γεύσεις που πρότεινε ο chef Μπαξεβάνης στο Festival des Saveurs Grecques στο ξενοδοχείο του. Την επόμενη του δείπνο, τηλεφώνησε ο ιστορικός ποδοσφαιριστής για να ευχαριστήσει και δήλωσε ότι αποφάσισε να περάσει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Από τότε ο Platini βρίσκει χρόνο για ένα δείπνο κάθε φορά που ο Έλληνας chef μαγειρεύει στο Lausanne Palace και πάλι φέτος στην Ελλάδα ζήτησε να φάει «Μπαξεβάνη».

Πόσο σημαντικό είναι άραγε το φαγητό στον τουρισμό;

Απαντάει ο chef Μπαξεβάνης:

«Μιλώντας 3 γλώσσες και δουλεύοντας με τουρισμό πολλά χρόνια, ευχαριστιέμαι να ακούω τους πελάτες μου να επαναλαμβάνουν την ίδια φράση: «Φάγαμε καλά, θα ξανά έρθουμε!»

Όταν ένα εστιατόριο φτάνει σε καλό επίπεδο, επίσης και το διπλανό του, το καθένα με την δική του προσωπικότητα, δημιουργείται μία «πιάτσα» που τραβάει κόσμο και έτσι φημίζεται όλη η περιοχή, έπειτα ο νομός και σιγά σιγά η χώρα.

Ο ανταγωνισμός δεν είναι αναγκαστικά κακός, καλεί τον κάθε μάγειρα να ξεπερνάει τον εαυτό του, δυναμώνοντας την προσωπικότητά του. Γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε και να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα που μας εκφράζουν και σαν λαό και σαν άνθρωπό και να αφήσουμε στην άκρη τα tournedos Rossellini και τις μιμήσεις ξένων πιάτων για να καλέσουμε τον επισκέπτη μας να γνωρίσει την κρητική κουζίνα, είτε κλασσική είτε δημιουργική- ανάλογα πως μας εκφράζει- αλλά σίγουρα ποιοτική!

Συνάδελφοι, σας εύχομαι καλή και δημιουργική σαιζόν σ’ όλους!»

Σκιουφιχτά μακαρούνια με αστακό

 

Υλικά για 4 άτομα:

Για τα μακαρούνια:

½ κιλό αλεύρι

Ρακή

Ελαιόλαδο

Για την σούπα με αστακό:

1 ½ κιλό αστακό

Μπουκέ γκαρνί (κρεμμύδι, δάφνη, γαρίφαλο, πράσο, καρότο τυλιγμένα και δεμένα μεταξύ τους)

2 μικρά καροτάκια

2 σπαράγγια

Λίγες φούντες μπρόκολο

Ελαιόλαδο

Νερό

 

Από δημοσίευμα της εφημερίδας “Ανατολή”  της Κρήτης