Οι καυκαλήθρες πρέπει να βράσουν μαζί με το κρέας στην κατσαρόλα, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και το φαγητό να μοσχομυρίσει

Οι αγαπημένες μου καυκαλήθρες είναι ένα θαύμα της φύσης. Αυτό το ταπεινό άγριο χόρτο μαγεύει τους ξένους συναδέλφους μου κάθε φορά που τυχαίνει να τους το παρουσιάσω. Χάρη σε αυτό, ο σεφ του διάσημου παρισινού ρεστοράν Fouquet’s χαρακτήρισε την ελληνική κουζίνα «κουζίνα των αρωμάτων»!

Για 3-4 άτομα, κόβω 1 κιλό αρνί (χεράκι) με τα κόκαλα – μαγειρεύοντας με τα κόκαλα το κρέας, το φαγητό γίνεται πιο νόστιμο. Πλένω 4 ματσάκια καυκαλήθρες, δίνοντας πολλή προσοχή στις ρίζες: δεν τις κόβω για να τις πετάξω. Οι ρίζες, σε όλα τα χόρτα, είναι οι πιο νόστιμες. Χονδροκόβω τις καυκαλήθρες,  2-3 ξερά κρεμμύδια και 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρίζω και 4 σκελίδες σκόρδου.

Σοτάρω το κρέας σε ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο, ρίχνω στην κατσαρόλα τα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο, για να μοσχομυρίσει, προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις καυκαλήθρες, αφήνω λίγα λεπτά να μαγειρευτεί και σβήνω με 500 ml λευκό κρασί. Προσθέτω και 4-5 καρότα ολόκληρα.

Αφήνω το κρέας, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, να σιγοβράσει,  μέχρι να μαλακώσει, προσέχοντας να υπάρχει ζουμί και συμπληρώνοντας με νεράκι αν χρειαστεί. Τελειώνοντας, αλατοπιπερώνω, βγάζω τα καρότα από την κατσαρόλα, τα βάζω στο μπλέντερ με λίγο ζουμί από το φαγητό και φτιάχνω έναν πουρέ. Μπορώ να τον σερβίρω χωριστά ή να τον ανακατέψω μέσα στην κατσαρόλα κουνώντας τη δεξιά-αριστερά, για να δέσει η σάλτσα. Προαιρετικά, ρίχνω και τον χυμό από 1 λεμόνι.

Δημοσίευση στην ηλεκτρονική έκδοση του vimagourmet την 18/04/13